Αποκατάσταση μνημείου Ιερού Ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία) Ψιανών Ευρυτανίας

Εκτύπωση
Κατηγορία: Αναδείξεις
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου 

Αποκατάσταση μνημείου Ιερού Ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία) Ψιανών Ευρυτανίας,

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, με αφορμή την αποπεράτωση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου του Ι. Ν. του Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία) Ψιανών Ευρυτανίας, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας με την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, με στόχο την αποκατάσταση, ανάδειξη, διατήρηση και λειτουργία των εκκλησιαστικών μνημείων της περιοχής της Ευρυτανίας, θα συμμετάσχει στην τέλεση της πρώτης Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας της, στα Ψιανά.

Ο Ι. Ναός του Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία), στα Ψιανά Ευρυτανίας, είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας από το 1998. Η εντοιχισμένη λίθινη πλάκα, στα δεξιά της κυρίας εισόδου, μαρτυρεί το έτος κατασκευής (ή επισκευής) του ναού στο 1900. Πρόκειται για λιθόκτιστη, μονόχωρη βασιλική με γενικές εξωτερικές διαστάσεις 8,37 Χ 14,10 μ. Το μνημείο είχε υποστεί εκτεταμένες φθορές ειδικότερα στην τοιχοποιία και τη στέγη του, αποτέλεσμα είτε σεισμικής δραστηριότητας, είτε περιβαλλοντικών δράσεων.

Οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασής του, οι οποίες άρχισαν το 2016, ολοκληρώθηκαν κατ’ εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης του Πασχάλη Ανδρούδη (Δρ, DEA Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ΜΑ Αναστηλωτής Α.Π.Θ), με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα μηχανικού Αθανασίου Στερόπουλου. Η υποδειγματική αποκατάσταση του μνημείου είναι έργο του εξαίρετου Ευρυτάνα τεχνίτη πέτρας, Κώστα Ματζιούτα, προέδρου της κοινότητας Μεγάλου Χωριού Ευρυτανίας και του συνεργείου του.

Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, μετά από χορηγία προς την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, του ονομαστού εμποροράπτη Κώστα Δ. Ασημάκη, ο οποίος γεννήθηκε και ανδρώθηκε στα Ψιανά. Στο έργο συνέδραμαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Καρπενησίου με υλικοτεχνική υποδομή καθώς και η Ιερά Μονή Προυσσού.

Μετά το διάβα των μεγάλων φαραγγιών, στη σκιά της Καλιακούδας, το μνημείο της Παναγίας των Ψιανών προβάλει την τοπική ιστορία, τη διαχρονική αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους και αποδεικνύει ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες, τα μνημεία αποτελούν τεκμήρια ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν εξαιρετική μαρτυρία της τοπικής πολιτισμικής παράδοσης σε κάθε εποχή και σε κάθε συνθήκη. 

Η Θεία Λειτουργία και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 στα Ψιανά, ως εξής:  

Όρθρος: ώρα 7.00 π.μ. , Θεία Λειτουργία 8.30π.μ

 Χαιρετισμοί παρευρισκομένων: 10.00 π.μ.


 

Friday the 29th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων